Kansainvälinen

Olen 61-vuotias maanviljelijä ja EU-asiantuntija, ja johdan syksyyn 2021 päättyvällä kaudella puhetta Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuustossa . Mynämäen (ml Mietoinen) valtuustossa olen viidettä kautta, nyt päättyvässä (kesäkuu 2021) valtuustossa toimin kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri (1985). Aiemmin olen toiminut opettajana Turussa, Mynämäessä ja Raisiossa Kerttulan ala-asteella.

Olen pitkään toiminut luottamusmiehenä oman ammattikuntani asiantuntijatehtävissä Brysselissä. Näiden sokerijuurikkaan  edunvalvontatehtävien innostamana, ja EU:n toimintaan liittyen, olen suorittanut vuonna 2014 eMBA -tutkinnon Jyväskylän yliopistossa. Aihe käsitteli EU:n päätöksentekoa ja lobbausta.

Minulla on pitkä kunnallisalan tuntemus ja VS-liiton toiminnan myötä, kuten telakkaryhmän jäsenyys,  myös laajat yrittäjäkontaktit eri puolille Suomea. Sitran kestävän talouden foorumilaisena ja EU-komission asiantuntijana olen verkostoitunut viimeisen kymmenen vuoden aikana eri alojen osaajien kanssa, erityisesti eurooppalaisiin maatalouden asiantuntijaorganisaatioihin ja suomalaisiin ilmastomuutoksen sekä kiertotalouden osaajiin.

Vuonna 2016 suoritin Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuuston puheenjohtajana Ruotsin valtion kansainvälisten asioiden Swedish Institutin kutsumana asiantuntijana Baltic Executive Program -kurssin. Tämän verkoston kautta sain tutustua maakunta- ja aluevaikuttajiin Itämeren valtioiden eri alueilta ja kaupungeista.

Tällä hetkellä (kesäkuu 2021) olen Euroopan alueiden komitean varajäsen ja keskustaryhmän mandaatilla sen luonnonvaravaliokunnassa (NAT)

https://cor.europa.eu/fi/news/Pages/euroopan-alueiden-komitean-suomen-valtuuskunta-aloittaa-toimikautensa.aspx

https://cor.europa.eu/FI/members/Pages/memberprofile.aspx?MemberId=2038311

Tämä lähes 20 vuoden eurooppalainen kokoustaminen on tuonut lukuisten ystävien verkoston. Brexitin tai Ranskan keltaliivien tyyppisten ilmiöiden ja asioiden taustoista pääsen säännöllisesti ns. käytäväkeskusteluihin. Niissä tarjoutuu tilaisuus syventäa median välittämää tietoa.

Havaintoni on, että kaikkialla ihmiset ovat yksilötasolla hämmästyyttävän samankaltaisia, oltiinpa sitten Mynämäen valtuustosalissa tai Brysselissä komission käytävillä: Haluamme tulla kuulluiksi ja hyväksytyiksi tasavertaisina toimijoina. Tämä antaa uskoa myös siihen, että yhteistyöllä meillä on mahdollisuus ratkoa ongelmia, olivatpa ne sitten kylien tai mannerten välisiä: Mahdollista, mutta ei helppoa.

Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata itsenäni, niin varmaan olen  ”verkosto-osaaja”.  Ja myönnän, että innostun uusista ihmisistä, asioista ja toimintatavoista.

Pekka Myllymäki (oikea alakulma), CIBE New Market Iso-Britannia 2017