Varsinais-Suomen Föli

Tunnin junaan koko Varsinais-Suomi 11.9.2019

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan eilinen päätös käynnistää neuvottelut Turun tunnin juna -hankeyhtiön perustamiseksi on hyvä uutinen.

Nyt on pidettävä myös huolto maakunnan jatkoyhyeyksistä: Turun asemalta paikallisjunat ja kumipyöräliikenne mukaan Tunnin juna -suunnitteluun.

Tavoitteena on oltava koko maakunnan kattava Föli (liikennejärjestelmä). Esimerkiksi sopii Mynämäki – Uki -rata, jonka sähköistäminen on valmistumassa ja joka mahdollistaa nopealla aikataululla henkilöliikenteen aloittamisen.

Myös Turun lentokenttä ja satama tulisi saada tiiviimmin koko maakunnan yhteyteen. Tämä tapahtuu kehittämällä olemassa olevia raideyhteyksiä ja rakentamalla pieni palanen lisää raidetta Turun satamaan sekä lentokentälle. Kumipyörillä kulkeva bussiliikenne on helppo saada tukemaan tätä kaikkea.

Sataman ja lentokentän kytkös hyödyttäisi paitsi kaikkia maakunnan yrityksiä myös työmatkaliikennettä seutukaupunkien ja Turun välillä. Loimaa, Salo ja Uusikaupunki olisivat kolmen vartin etäisyydellä lentokentästä.

Varsinais-Suomen työssäkäyntialueen kehittäminen hyödyntämällä jo olemassa olevia ratayhteyksiä yhdessä kumipyöräliikenteen kanssa toisi maakunnan reunakunnat tiiviimmin mukaan maakuntakokonaisuuteen ja talousalueemme vahvistuisi.

Kiinteistöjen arvo nousisi laajemmalla alueella samalla kun uusiutuvan energian ja hiilineutraaliuden toimenpiteitä voitaisiin markkinoida koko Itämeren alueella.

Salon uusi nousu nopeutuisi, kun yhteydet Uuteenkaupunkiin, satamaan ja Turun lentokentälle olisi hiottu yhteen. Loimaan vahvat yritykset voisivat valita Tampereen ja Helsinki-Vantaan lisäksi myös Turun suunnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *