Kasitie kuntoon nyt, ei 12-vuoden päästä

Suomen velkaantuminen vähenee nopeasti ja maamme talouskasvu on saatu vihdoin vauhtiin. Lounais-Suomessa tuon positiivisen rakennemuutoksen painopiste on Turun länsipuolella, sillä myös Rauman alueen talous kukoistaa. Tavaraliikenne ja työvoima suuntautuvat niin Mayerin telakalle kuin Uudenkaupungin autotehtaalle. Maakuntamme pääteiden liikennemäärät ovat kasvussa, erityisesti 8-tien.

Mynämäelle, Nousiaisille, Maskulle ja Laitilalle tämä positiivinen rakennemuutos merkitsee tilaisuuksia elinvoiman lisäämiseen; uusia yrityksiä ja mahdollisuuksia saada väkiluku kasvuun. Mynämäen uudessa valtuustostrategissa tavoitellaan rohkeasti kasvua. Viikko sitten pidetyn yrittäjäseminaarin tunnelmat olivat hyvin positiiviset kunnan vuokra-asuntorakentamisen ja Mynämäen 8-tien varren kaavoituksen suhteen. Myös kunnan päivähoitoon on alkuvuodesta tullut ennätyksellisen paljon lapsia.

Kasvu tarvitsee hyvät liikenneyhteydet. Mynämäki ja Laitila olivat vielä kymmenen vuotta sitten liikenneverkkosuunnitelmassa nelikaistaisen moottoritien kuntia. Tuolloin kesken jäänyt moottoritien toteutus on nyt otettava uudelleen tarkasteluun. Parlamentaarinen työryhmä esittää (28.2.2018) loppuraportissaan, että tulevaisuudessa liikenneväylien kehittäminen tehdään 12-vuotisena valtakunnallisena liikennejärjestelmäsuunnitelmana.

Maankäytön ja palvelurakenteen ratkaisuilla on merkittävä vaikutus liikenteeseen. Varsinais-Suomen liitto onkin käynnistänyt jatkuvan maakunnallisen liikennejärjestelmätyön. Siinä tarkistetaan, miten voimassa oleva liikennestrategia vastaa ilmastonmuutoksen vaatimuksiin ja maakuntauudistuksen sekä tulevan uuden liikennestrategian tavoitteisiin. Varsinais-Suomen tasolla tehtävä liikennejärjestelmätyö kokoaa yhteen maankäytön ja liikenteen suunnittelua yhteistyössä seutukuntien sekä kuntien kanssa. Lapsiperheet suosivat kuntia, joissa on tarjolla puhdas luonto, päivähoito ja koulut sekä harrastusmahdollisuudet. Hyvät ja monipuoliset liikenneyhteydet ovat itsestäänselvyys.

Junaliikenteelle liikenne- ja viestintäministeriö laatii alueellisen selvityksen, jonka yhteydessä Varsinais-Suomen liitto päivittää omaa paikallisjunaliikenteen selvitystään. Alueellisen junaliikenteen kehittäminen tulee ajankohtaiseksi maakuntauudistuksen myötä. Turun ja Uudenkaupungin välisen radan henkilöliikenteen aloittaminen on perusteltua, sillä radan sähköistämispäätös on jo tehty. Tunnin juna -hanke etenee vauhdilla, samoin Saku Koivun ja kumppanien Turun aseman elämyskeskushanke. Esimerkiksi Mynämäki on kaavoituksen osalta jo valmistautunut radan henkilöliikenteen aloittamiseen. Nyt on oikea hetki varmistaa Vakka-Suomen suunnan henkilöjunaliikenteen kytkeminen Turun ja sen naapurikuntien julkisen liikenteen järjestelmään.

Turun ja Porin välinen osuus valtatiestä 8 on merkittävä tavaraliikenneväylä Lounais-Suomessa. Tieosuuden painoarvoa nostavat sen varrella sijaitsevat viisi satamaa. Tuo yhteysväli on toteutettava nelikaistaisena moottoritienä. Uudenkaupungin radan sähköistys ja avaaminen henkilöliikenteelle on tarpeellinen koko maakunnan työn ja työvoiman kohtaamiselle sekä liikkumiselle yleensä. Nämä hankkeet on saatava liikkeelle nyt, ei 12-vuoden päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *