Uusi kunta ja liikunta

[YLE vaaligalleria Pekka]

Kevään kuntavaaleissa luodaan puitteet tulevalle ”uudelle kunnalle”, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy maakunnille vuoden 2019 alusta. Monissa arvioissa on ennakoitu uuden kunnan tehtävien keskittyvän koulutukseen, kaavoitukseen ja sen myötä kehittämiseen. Uudet valtuustot saavatkin ensi töikseen pohtia, minkälaiset strategiset linjaukset ja toimenpiteet oman kunnan kehittämiseksi valitaan.

Kotikunnan tärkeimpien tehtävien listaan on lisättävä kuntalaisten hyvinvointi ja huolenpito turvallisesta arjesta. Hyvään arkeen liittyy aktiivisuus, jossa liikunnalla on keskeinen tehtävä työkykyä ylläpitävänä, terveyttä edistävänä ja kuntouttavana toimintana.

Maailman terveysjärjestö on listannut passiivisen elämäntavan merkittäväksi tekijäksi ennenaikaisiin kuolemiin. Lounais-Suomen liikunta ja urheilu (LiikU) on laskenut, että liikkumattomuuden aiheuttamat kustannukset Varsinais-Suomessa ovat 170 miljoonaa euroa vuodessa. Laskennallisesti tämä tarkoittaa, että  Mynämäen kokoisessa kunnassa menetetään liikkumattomuuden vuoksi noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Tuolla summalla rakentaisi kaksi kyläkoulua vuosittain.

Liikunnan edistäminen tulee nyt sisällyttää kuntien strategioihin ja uuden maakuntahallinnon SoTe -linjauksiin. Uusien valtuustojen ja niille esityksiä tekevien johtavien viranhaltijoiden on rohkeasti nostettava esiin liikunnan edistäminen kunnan ja maakunnan palveluissa. Liikunnan näkökulma tulee pitää mukana kaikessa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Päätöksissä ja toimenpiteissä pitää varmistaa liikkumisen helppous, vaivattomuus ja kannustavuus kuntalaisten arjessa.

Koulut ja päiväkodit ovat onnistuneesti ottaneet käyttöönsä uusia Liikkuvan koulun toimintamuotoja. Kasvatuksen ja koulutuksen arkeen on syytä jatkossakin panostaa, jotta tietokoneen äärelle kumartuminen ei olisi lapsen ainoa päivittäinen voimisteluliike. Myös sosiaali- ja terveyden huollon ammattilaiset kohtaavat työssään liian vähän liikkuvia kuntalaisia. Näissä asiakastilanteissa ammattilaisten tulisi ottaa liikkuminen puheeksi ja ohjata sekä neuvoa vähän liikkuvat liikunnallisen elämäntavan pariin. Varsinais-Suomesta löytyy jo nyt kuntia, joissa terveyskeskus voi ohjata terveytensä kannalta liian vähän liikkuvan asiakkaan liikuntaneuvojan palveluihin. Kokeilussa on mukana Naantali, Mynämäki, Masku ja Nousiainen. Tätä palvelumuotoa kannattaa jatkossa edelleen kehittää ja monipuolistaa.

Perinteisesti on ajateltu, että kunnan keskeinen tehtävä liikunnan edistämisessä on tarjota hyvät puitteet eli riittävästi liikuntatiloja ja -alueita. Kuitenkin liikunnan pariin ja liikunnalliseen elämään ohjaaminen voi tapahtua monen eri viranomaisen tai palvelutoiminnan kautta. Paikalliset urheiluseurat ovat keskeisessä roolissa tuottamaan kilpaurheilun lisäksi myös matalan kynnyksen liikuntapalveluita. Seurojen harrastustoiminnan turvaaminen ja kehittäminen yhteistyössä kuntien kanssa on meidän kaikkien kuntalaisten etu.

Haluan tulevaisuudessa nähdä kotikuntani strategisena tavoitteena yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisäämisen sekä liikunnallisen elämäntavan tukemisen kaikilla palvelusektoreilla.

Uusi kunta on paitsi kasvatusta, kaavoitusta ja kehittämistä, myös liikuntaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *